Architecture

May 2010
  • Scotland's Housing Expo - Timber flower house
  • Scotland's Housing Expo - Timber flower house in the evening
date: 
May 2010
Scotland's Housing Expo - Timber flower house
Scotland's Housing Expo - Timber flower house
Scotland's Housing Expo - Timber flower house in the evening

I was commissioned by a+j burridge architects to create images for competing for a plot at Scotland's Housing Expo.  The design consists of a simple house form, clad by timber board arranged decoratively in a "flower" pattern.  I used a combination of computer modelling, rendering and montage to create the images for the competition and subsequent marketing.

2008
date: 
2008
Glass extension with a+j burridge

As an architectural assistant to Andrew Burridge in Edinburgh, Tom helped model and deal with the technical aspects of the structural glass extension.

May 2008
  • Sheffield Parkway Footbridge
  • Sheffield Parkway Footbridge
  • Sheffield Parkway Footbridge
date: 
May 2008
Sheffield Parkway Footbridge
Sheffield Parkway Footbridge
Sheffield Parkway Footbridge
Sheffield Parkway Footbridge

A RIBA competition was held to design a new footbridge in Rotherham, outside Sheffield, for which I was commissioned to create attractive images by a+j burridge architects.

2007
  • Ecology of Building
  • Ecology of Building
  • Ecology of Building
date: 
2007
Ecology of Building
Ecology of Building
Ecology of Building
Ecology of Building

This student project explored the numerous theories concerning 'sustainable architecture', culminating in a design strategy that reflected an understanding of the current environment. The designated site was an open area on the edge of Dunbar, above the cliffs overlooking the Firth of Forth

The masterplan sets out high density housing to the West, protecting the remainder of the site from the harsh prevailing winds. In later design stages, the high density housing was further elaborated, leading to a block of tenenment houses separated by sandstone walls, or 'spines'. A timber structure would be put in place between these spines to form the habitable enclosure.

3D models were used extensively for experimenting with form, and producing presentation images.

August 2009
  • Water butt detail
  • Copper fascia and timber window detail
  • Interior section
  • Construction details
date: 
August 2009
Suffolk Timber Garage Extension
Water butt detail
Copper fascia and timber window detail
Interior section
Construction details

The domestic clients for this small project required more storage space for keeping their gardening equipment.  Their existing attractive brick garage required urgent repair, and extending it during this necessary process appeared to be the logical solution.  The extension is oak-framed with red cedar cladding.  A copper-lined roofing fascia completes the elevation.

The principle for the design of the exterior aesthetics was to produce an extension that would settle into the beautiful garden, while gently asserting its future.  In two more years, the timber cladding will fade to a silvery colour, and the copper will turn to a dark brown, and eventually to green.

February 2014
  • CNC Kitchen interiors Dangan Road
  • Tom and Vic's House, Wanstead
  • Tom and Vic's House, Wanstead
  • Tom and Vic's House, Wanstead
date: 
February 2014
CNC Kitchen interiors Dangan Road
CNC Kitchen interiors Dangan Road
Tom and Vic's House, Wanstead
Tom and Vic's House, Wanstead
Tom and Vic's House, Wanstead

Tom and Vic's Victorian terrace house had awkwardly sized rooms, in which cooking was lonely and a chore, and the relationship with the garden poor.
The proposal to add an extension and alter the arrangement of rooms on the ground floor brings light into the living space.  A downstairs WC is added as well as ample storage space.  The curved exterior walls are proposed in reaction to the end-of-terrace situation.  Since the amount of space created by the extension is limited, no space is wasted.  The interior curved walls help to create a smooth flow of circulation through the efficiently woven spaces, as well as provide an aesthetically pleasing feature.

May 2013
  • Essaouira Hotel Pool Area
  • Essouira Villa External Perspective
  • Essaouira Hotel Site Overview
  • Essaouira Hotel Villa Living Room Perspective
  • Essaouira Hotel Site Perspective - Bedroom pod
date: 
May 2013
Essaouira Hotel Site Plan
Essaouira Hotel Pool Area
Essouira Villa External Perspective
Essaouira Hotel Site Overview
Essaouira Hotel Villa Living Room Perspective
Essaouira Hotel Site Perspective - Bedroom pod

Tom Kaneko has set out on a private venture with GIMG Project Management and Chassay Studio for a hotel development on a spectacular site near the coast of Morocco.

The site is atop a ridge overlooking the sea, with stunning views along the coast and public forest.  The current design takes full advantage of the views, with buildings nested naturally into the sloping, partially wooded landscape.

The fully managed resort will comprise of hotel, six villas and six self contained suites, along with restaurant and pool area, spa and Hamam as well as reception and staff quarters. 

August 2012
  • External Cedar Cladding at Jemima's House, Balcorne Street
  • Window seat at Jemima's House, Balcorne Street
  • CNC kitchen units and dining room at Jemima's House, Balcorne Street
  • Dining area at Jemima's House, Balcorne Street
  • Tom Kaneko and Jemima Garthwaite in window seat at Balcorne Street
  • Living room at Jemima's House, Balcorne Street
  • Section of Jemima's House, Balcorne Street
  • Plan of Jemima's House, Balcorne Street
date: 
August 2012
Dining and kitchen space, Jemima's House, Balcorne Street
External Cedar Cladding at Jemima's House, Balcorne Street
Window seat at Jemima's House, Balcorne Street
CNC kitchen units and dining room at Jemima's House, Balcorne Street
Dining area at Jemima's House, Balcorne Street
Tom Kaneko and Jemima Garthwaite in window seat at Balcorne Street
Living room at Jemima's House, Balcorne Street
Section of Jemima's House, Balcorne Street
Plan of Jemima's House, Balcorne Street
Tom Kaneko with Jemima Garthwaite

This project proves how a modest budget needn't mean small ambitions when it comes to domestic architecture.  With just £70,000, Tom Kaneko introduced natural light and air to  a typical terraced house.

The old house was a beautiful place in winter, when one is more concerned with looking inward, but when the days become longer, the thick walls kept the light and life of summer out, and the garden was a separate entity to the rhythm of life within the house.

June 2016
  • Steve and Alex in their house, Wanstead
  • Kitchen Interior Design by Pippa Murray, Steve and Alex's House, Wanstead
  • Dining Room, Steve and Alex's House, Wanstead
  • Bespoke Kitchen, Steve and Alex's House, Wanstead
  • Bespoke Kitchen, Steve and Alex's House, Wanstead
  • Customisable shelving, Steve and Alex's House, Wanstead
  • Traditional Bathroom, Steve and Alex's House, Wanstead
  • Steve and Alex's House, Wanstead
date: 
June 2016
Oak Frame and glass facade, Steve and Alex's House, Wanstead
Steve and Alex in their house, Wanstead
Kitchen Interior Design by Pippa Murray, Steve and Alex's House, Wanstead
Dining Room, Steve and Alex's House, Wanstead
Bespoke Kitchen, Steve and Alex's House, Wanstead
Bespoke Kitchen, Steve and Alex's House, Wanstead
Customisable shelving, Steve and Alex's House, Wanstead
Traditional Bathroom, Steve and Alex's House, Wanstead
Steve and Alex's House, Wanstead

Steve and Alex wished for a better relationship with their garden and the natural light, at their Victorian Terraced house, which was in need of upgrading.

Tom Kaneko was commissioned to extend the ground floor, renovate the interiors and extend and alter the existing loft extension.

 

Featured on Houzz:

https://www.houzz.co.uk/ideabooks/79627535/list/room-tour-a-victorian-ho...

Syndicate content